
Kuchnia indyjska, czy tajska jest w naszym kraju coraz bardziej popularna. Potrawy wywodzące się z tego kraju są bardzo smaczne i przede wszystkim niezwykle aromatyczne, dlatego też przypadły do gustu wielu mieszkańcom i mieszkankom Europy. Odwiedzając te kraje poznaje się nową kulturę i nowe smaki. Czy można je odtworzyć w domu?
Obecnie jest to możliwe. Pochodzące z tego kraju produkty coraz częściej pojawiają się w europejskich sklepach. Jeśli nie uda się jednak nabyć produktów potrzebnych na przyrządzenia tradycyjnych wersji, można zawsze stworzyć potrawę według własnego smaku i preferencji. Pewnie każdy słyszał o potrawie nazywanej „curry”.Warto wiedzieć, że słowo „curry” oznacza dosłownie sos i chodzi tu po prostu o sposób przygotowywania potraw. Kierując się tą zasadą, mianem „curry” można określić rybę, dowolne mięso, warzywa i inne produkty w sosie. Widać więc, że spokojnie we własnym domu możemy przygotować własną wersję tej potrawy, używając do tego składników które mamy w lodówce.
Nam szczególnie przypadł do gustu przepis na curry z kurczakiem.
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pomidory z puszki
papryczka chili
przyprawy: sól, pieprz, curry, imbir, papryka słodka
limonka
olej
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia. W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę: wlewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę wody, wsypujemy 1 łyżeczkę przyprawy curry, 0,5 łyżeczki imbiru, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy tak, aby składniki się połączyły, następnie wlewamy naszą marynatę do przygotowanego wcześniej mięsa. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z papryczką chilli. Dla mnie w zupełności wystarczy 1/2 papryczki bez pestek.
3. Na nagrzaną patelnię wlewamy olej i obsmażamy zamarynowane wcześniej mięso. Kiedy nasz kurczak ma już złoty kolor zdejmujemy go z patelni, a wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajmy czosnek i papryczkę i całość przesmażamy ok 30 sekund często mieszając. Należy uważać, aby nie przypalić czosnku, gdyż stanie się on gorzki i zepsuje smak naszej potrawy.
4. Zmniejszamy ogień i do przesmażonych warzyw dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy curry, płaską łyżeczkę imbiru w proszku i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Całość mieszamy i wrzucamy obsmażonego wcześniej kurczaka.
5. Wszystkie składniki smażymy/dusimy jeszcze przez chwilę a następnie wlewamy ok. 1/2 puszki zmiksowanych na gładka masę pomidorów.
6. Po kilku minutach na patelnię wlewamy 150-200 ml mleczka kokosowego i gotujemy jeszcze przez kilka minut (aż nasz sos uzyska preferowaną przez nas konsystencję). Na sam koniec możemy do całości dodać odrobinę soku lub startej z wyszorowanej limonki skórki oraz doprawić całość do smaku solą i pieprzem.
Ilość przypraw należy dobrać według własnego gustu i smaku. Sos podajemy z białym lub brązowym ryżem. Życzymy smacznego!
Najnowsze komentarze
Czy warto postawić na odkurzacz wodny?
Kominki z płaszczem wodnym idealne do domów jednorodzinnych
Fachowa naprawa komputerów w mieście Wrocław
Podświetlane litery przestrzenne pomysłem na reklamę we Wrocławiu
Czy warto postawić na odkurzacz wodny?